cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
Rasinja
Rasinja

Podnaziv dvorca:

Dvorac Inkey

Vlasnik/korisnik:

Gratit

Stoljeće nastanka:

XIX.

Godina nastanka:

1883. - 1885.

Naselje:

Rasinja

Općina:

Rasinja

Županija:

Koprivničko-križevačka

Otvoren za posjetitelje:

Ne

Tip dvorca:

Dvorac kompaktnog tlocrta

Perivoj:

Da
Kratki opis:
Rasinja se nalazi desetak kilometara zapadno od Koprivnice, nedaleko Podravske magistrale koja dolinom rijeke Drave povezuje gradove sjeverne Hrvatske (od Varaždina na zapadu do Osijeka na istoku). Smještena na pola puta između Ludbrega i Koprivnice, na prvim obroncima Kalničkog prigorja gdje Gliboki potok ulazi u podravsku ravnicu, Rasinja sa svojim kulturno-povijesnim spomenicima bilježi slojevitost svoje prošlosti. Osim dvorca banske obitelji Inkey i župne crkve sv. Križa, još se mogu naći blijedi ostatci Staroga grada Rasinje u samom naselju te tragovi templarskoga grada Opoja na obližnjem brežuljku Budim.
Novi dvorac u Rasinji izgradila je barunska obitelj Inkey na mjestu stare kurije i gospodarskih zgrada Staroga grada Rasinje, koji je bio sjedište vlastelinstva do izgradnje novoga dvorca. Među gospodarskim prizemnim zgradama izgrađenim vjerojatno početkom 19. stoljeća, jedna se koristila za stanovanje vlastelinskog osoblja. Od 1959. do 1994. godine u većoj zgradi je bila smještena osnovna škola, a u manjoj zgradi dvorca su mjesni ured i zdravstvena stanica.    
Na površini od desetak hektara nalazilo se nekoć vlastelinsko sjedište u Rasinji. Bio je to sklop dvorca, perivoja, gospodarskih zgrada s vrtom i župne crkve s vlastelinskim grobljem.
Gotovo dva stoljeća Rasinja je bila u posjedu plemićke obitelji Inkey de Pallin.
 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno