HR | EN
 
 
unesite e-mail:
želim primati
ne želim
 

Obitelj Ottenfels

Porijeklom iz Koruške, Ottenfelsi su dobili predikat viteza njemačkog carstva 1653. godine, primljeni su 1696. među kranjske i 1698. godine među štajerske staleže, a 1710. godine Wolf Jakob Ottenfels dobio je i austrijski barunat...

Porijeklom iz Koruške, Ottenfelsi su dobili predikat viteza njemačkog carstva 1653. godine, primljeni su 1696. među kranjske i 1698. godine među štajerske staleže, a 1710. godine Wolf Jakob Ottenfels dobio je i austrijski barunat. Njegov sin Franz Otto naslijedio je 1751. godine od svog ujaka Johanna Martina baruna Gschwinda, carskog feldmaršala i posljednjega svog roda, imanja, njegovo prezime i grb, pa se otada Ottenfelsi zovu Ottenfels-Gschwind.
Dvije su osobe u obitelji čija su imena osobito vezana uz dvorac Bežanec - Franjo Ksaver (1778.-1851.) i njegova žena Josipa, rođena barunica Schlaum-Linden. Franjo Ksaver bio je austrijski veleposlanik u Carigradu (1822.-1833.) te Metternichov savjetnik u Beču (1833.-1846.). Izvrsno je poznavao orijentalne starine. Posjedovao je veliku orijentalnu zbirku dokumenata koju je njegov istoimeni unuk povjerio na čuvanje Državnom arhivu u Zagrebu 1942. godine. Uz ime Josipe Ottenfels vezane su različite priče. Živjela je u Bežancu od 1842. do smrti 1885. godine, kada je pokopana u obiteljskoj grobnici u župnoj crkvi u Pregradi. Bila je svojevoljna i svi članovi obitelji morali su joj se bezuvjetno pokoravati. Za njezina boravka u Bežancu dvorac se neprestano popravljao i dograđivao, a skele su desetljećima bile namještene. Pričalo se kako joj je putem iz Carigrada ciganka prorekla da će živjeti tako dugo dok bude gradila. Godine 1842. iz Carigrada su stigli sanduci s pokućstvom i sagovima koje nije za života stigla otvoriti. Nakon Josipine smrti iz sanduka su izvađeni perzijski sagovi, slike i pokućstvo, među kojima se isticao divan presvučen modrom kadifom sa zlatnim vezom što ga je Franji Ksaveru poklonio neki turski vezir.


 
Download
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno