cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Barokni dvorac

Arhitetonska obilježja
Tlocrt dvorca je u obliku slova U, gdje je glavno pročelje okrenuto prema jugu, a bočna krila zatvaraju malo ulazno dvorište.
Glavni ukras dvorca su valjkaste kule na vanjskim uglovima i središnji rizalit na južnom pročelju. Kule nisu služile obrani već stanovanju, pa ne predstavljaju fortifikacijski element, već pridonose »povijesnoj scenografiji« dvorca. Veličinom, bogatstvom fasadne dekoracije, balkonom te velikim i oblikom drukčijih prozora, središnji rizalit na južnom pročelju ističe u vanjskom volumenu dvorca glavnu dvoranu otvorenu prema jugu i prema sjevernoj dvorišnoj strani. Ograda balkona od kovanog željeza nosi inicijale Levina Raucha, jednog od vlasnika dvorca. Sva su pročelja plastično obrađena. Prizemlja su ukrašena rustikom, a na prvom katu, u poljima ispod lučnih vijenaca natprozornika, nalaze se figuralni reljefni ukrasi poprsja muških i ženskih likova. Likovi su raznoliki, a neki čak i karikirani. U unutrašnjim kutovima dvorišne strane, naknadno su u 19. stoljeću izvedene neuspjele neogotičke prigradnje.
Na prvom katu dvorca nalazi se mala Kapela sv. Križa s očuvanim kasnobaroknim inventarom. Od dvorskog inventara očuvano je nekoliko kaljevih peći iz druge polovice 19. stoljeća, kamena balustrada na stubištu i četiri kasnobarokna ugrađena ormara u glavnoj dvorani s rezbarenim vratima i florealnim ukrasima na dovratnicima.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno