cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Glavno, južno pročelje nosi obilježja neogotike.

Arhitetonska obilježja
Dvorac je tijekom vremena doživljavao radikalne preobrazbe. Današnji tlocrtni obris dvorca rezultat je građevnih zahvata izvedenih potkraj 18. ili početkom 19. stoljeća. Današnji izgled dvorac je dobio u prvoj polovici ili sredinom 19. stoljeća, ali prije nego što je postao posjed Josipa Jelačića. Na kupoprodajnom ugovoru iz 1852. godine, kojim ban Jelačić kupuje Nove Dvore od grofa Erdödya, narisan je dvorac s okolnim perivojem kakvog poznajemo i danas, ali s manjim razlikama. Dvorac je tada imao malu drvenu altanu iznad glavnog ulaza i toranj sa satom na krovu iznad ulaza, što danas više ne postoji. Nakon kupnje dvorca Josip Jelačić ga je temeljito uredio i dao mu konačan izgled.
Tlocrt dvorca ima oblik izduljenog pravokutnika. Glavno, južno pročelje nosi obilježja neogotike, a glavni ukras mu je središnji rizalit u širini četiri prozorske osi, koji u visini krova završava stubastim zabatom. Podrum s bačvastim svodovima sa susvodnicima pripada još staroj zgradi. Prizemne prostorije nadsvođene su bačvastim i češkim svodovima, što govori o vremenski različitim građevnim zahvatima. Današnja altana na glavnom pročelju izgrađena je 1942. godine. Dvorac se nalazi u velikom perivoju. Prilazi mu se alejom divljih kestena koja prolazi kroz gospodarstvo. Dvorac, perivoj, park-šuma i gospodarstvo čine jedinstveni sklop posjeda velik 20,5 ha. Skupina gospodarskih zgrada, među kojima se ističu okrugla vršilnica i troetažna žitnica, najvjerojatnije potječu iz doba kraja 18. i početka 19. stoljeća. Žitnica je danas obnovljena i uređena kao Galerija »Skurjeni«. U perivoju sjeverno od dvorca 1855. godine Josip Jelačić je podigao neogotičku kapelu posvećenu Sv. Josipu u kojoj je sahranjen. U park-šumi u sjevernom dijelu sklopa izgradio je banov brat Đuro 1884. godine neogotički mauzolej, grobnicu obitelji Jelačić. Grobnica je izvedena prema nacrtima arhitekta Hermana Bollea, tadašnjeg ravnatelja Obrtne škole u Zagrebu, obnovitelja zagrebačke Katedrale i graditelja mirogojskih arkada.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno