cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Povijest perivoja

Perivoj nastaje sredinom 19. stoljeća, najvjerojatnije početkom pedesetih godina, kada ban Jelačić postaje vlasnik Novih Dvora i kada je obnovljen dvorac. Do danas najstariji i jedini kartografski prikaz perivoja je katastarska karta iz 1862. godine. To je samo tri godine nakon Jelačićeve smrti, pa izgled perivoja na katastarskoj karti sasvim sigurno odgovara izgledu perivoja za banova života. Perivoj nosi obilježja romantičarske perivojne arhitekture sredinom 19. stoljeća. Romantičarski perivojni elementi skromno su očuvani. Danas se mogu prepoznati po egzotičnim vrstama drveća kao što su gimnoklad, trnovac, srebrnolisni javor, crvena bukva i dr. Cvjetno grmlje i cvijeće, uobičajeni u romantičarskim vrtovima toga doba, danas više ne postoje. Barun Josip Neustadter napisao je 1861. godine da u perivoju ima dalija, ruža, limuna i drugoga ukrasnoga grmlja. Romantičarskom ugodaju pridonosile su i puzavice po pročeljima dvorca, koje su se očuvale sve do sredine 20. stoljeća. Cvjetne perivojne dekoracije ucrtane su i na katastarskoj karti. Ulaz u perivoj obilježen je kamenim portalom do kojeg vodi 200 metara duga aleja divljih kestena. Ekstrovertiranost je važno obilježje perivoja, što razumijeva brojnost i raznolikost vizura i veduta, usmjerenih prema dvorcu i kapeli, ali i prema sjevernim obroncima Zagrebačke gore.
Briga o perivoju i dvorcu trajala je tijekom svih godina kada je u Novim Dvorima živjela obitelj Jelačić. Dvorac i perivoj osobito su stradali u godinama nakon Drugoga svjetskog rata zbog neodržavanja, nebrige i unošenja neprimjerenih sadržaja.
 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno