cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Srednjovjekovni plemićki grad (burg) obnovljen u neogotičkom stilu sredinom 19. stoljeća.

Arhitetonska obilježja
Obnova Trakošćana jedna je od prvih restauratorskih zahvata u Hrvatskoj. Dvorac je obnovljen u neogotičkom stilu prema nacrtima još neotkrivenih arhitekata (spominju se arhitekti iz Graza). Obnova u duhu romantike naglasila je obrambeni karakter dvorca, prilagodivši se kvadratičnoj branič-kuli, valjkastim kulama 16. stoljeća te stambenom i gospodarskom traktu 17. i 18. stoljeća. Na sjeverozapadnom pročelju prigrađen je ulazni prostor u kojem je smješteno glavno stubište, visok zidni plašt i reprezentativan neogotički ulaz s pomičnim mostom. Prijašnji mali prozori zamjenjuju se velikim neogotičkim prozorima s obojenim staklom. Na južnoj strmoj strani izgrađuje se visok i dug potporni zid s terasom i malim vrtom, što postaje glavni ulaz preko ostakljene lođe. Svi obrambeni dijelovi dvorca, bilo da su izvorni ili samo kulise, završavaju karakterističnim zupčastim kruništem s terasama. Osim dvorca uređuje se perivoj, gradi se novi spiralni prilazni put do dvorca, stvara se jezero. Današnji Trakošćan sadrži arhitektonske elemente gotičke arhitekture 14. stoljeća, renesansne i barokne dijelove od 16. do 18. stoljeća te neogotičke elemente iz sredine 19. stoljeća. Od sredine 19. stoljeća izgled Trakošćana nije se bitno mijenjao do danas. Bilo je manjih građevnih zahvata npr.: dogradnja visoke kape od šindre na vrhu tornja potkraj 19. stoljeća, koja je uklonjena 1961. godine, dogradnja male kule sjeverozapadnog ulaza u dvije etaže za vrijeme Ivana IX. i Julijane Erdödy, izgradnja otvorenog trijema s voltama na mjestu staklene lođe nakon 1910. godine u doba Ivana X.
Unutrašnjost dvorca, kao i njegov vanjski izgled, posjeduje neogotička obilježja iz vremena obnove sredinom 19. Stoljeća. Namještaj očuvan iz toga doba ima neogotička, neorenesansna i neobarokna obilježja. Reprezentativne i društvene prostorije, kao viteška i lovačka dvorana i knjižnica, smještene su u prizemlju. Stanovanju vlasnika namijenjen je prvi kat s blagovaonom, sobama za spavanje i salonima, a drugi kat služi uglavnom za smještaj povremenih gostiju. Kuhinja i različite ostave smještene su uz malo dvorište sa cisternom, a posluga u dijelu prizemlja. Od 1953. godine dvorac je uređen kao muzej feudalnog ambijenta s očuvanim starim inventarom od kraja 15. do kraja 19. stoljeća, vezanim uz povijest obitelji Drašković i prošlosti Trakošćana. Uređeni interijeri koji se mogu razgledati u dvorcu autentični su ambijenti druge polovice 19. stoljeća.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno