cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Povijest

Ne zna se jesu li grofovi Celjski gradili Veliki Tabor, ali se zna da su ga posjedovali sredinom 15. stoljeća. Pošto je rod Celjskih izumro, Veliki Tabor je, kao i svi tadašnji gradovi, pripao Matiji i Ivanišu Korvinu. Godine 1504. hrvatski ban Ivaniš Korvin dodijelio je Veliki Tabor obitelji Ratkaj koja je u njemu živjela do 1793. godine, kada je umro posljednji član u narodu omiljene plemićke obitelji. Veliki Tabor je bio sjedište Ratkaja, iako su u okolici posjedovali još Mali Tabor, Miljanu i Veliku Horvatsku.
Nakon Ratkaja Veliki je Tabor često mijenjao gospodare. Najprije je bio pod upravom kraljevske komore, zatim ga je od kralja Franje II. dobio ministar Thugut, pa je bio ponovno svojina komore sve do kraja 19. stoljeća, kada ga kupuju zagrebački trgovci braća Grunwald i drže ga do Prvoga svjetskog rata. U ratno se doba upotrebljavao kao zatvor, da bi do 1927. godine ponovno bio bez skrbnika. Te godine dvorac kupuje slikar Oton Iveković na licitaciji za sto tisuća, a vlada je dodala deset tisuća za nužne popravke. Iako ga je rodni kraj privlačio i inspirirao, Iveković je jedva uzdržavao dvorac. Zbog bolesti je napustio Veliki Tabor i preselio se 1935. godine u rodni Klanjec, gdje je nakon četiri godine umro. Ivekovići su prodali Veliki Tabor 1938. godine u bescjenje banskoj upravi, ali ga nijedan odsjek te uprave nije htio preuzeti, pa ga je banska uprava dala časnim sestrama reda kćeri milosrđa iz Blata na Korčuli, koje su za vrijeme Drugoga svjetskog rata liječile partizane, a nakon rata do 1950. godine brinule se o šezdesetoro djece koja su ostala u ratu bez roditelja. Ni tada, a ni do nedavno Veliki Tabor nije našao prave gospodare. Godinama je propadao jer ga entuzijazam zaljubljenika, zavičajna zbirka i povremene izložbe nisu mogle očuvati. Kao dio Muzeja Hrvatskoga zagorja dvorac se obnavlja.
 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno