cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Povijest

Početkom 18. stoljeća Sveti Križ Začretje je pripadao obitelji Keglević čiji su članovi vjerojatno izgradili stari dvorac, koji je kasnije uklopljen u sjeverno krilo novoga dvorca. Pri diobi imanja 1743. godine dvorac je od brata Aleksandra otkupio Petar Keglević koji je, umrijevši mlad, ostavio posjed ženi Mariji Ani Walpurgi, kćerki grofa Janka Draškovića te kćerkama Katarini i Josipi. Udajom Marije za Petra Troilla, vlasnik dvorca Sveti Križ Začretje postaje obitelj Sermage. U Svetom Križu Začretju su živjele tri generacije Sermagea i dogradivši u nekoliko etapa staru Keglevićevu kuriju, potkraj 18. stoljeća dovršili su novi velebni dvorac dostojan njihova položaja i bogatstva. Grofici Henrieti Sermage priženio se 1832. godine grof Ernest Schlippenbach. Njihov najstariji sin Artur obnovio je Maruševec. Godine 1887. Henrieta je prodala dvorac barunu Janku Vranyczany-Dobrinoviću. Janko Vranyczany, oženjen Franjicom Sladović iz Velike Erpenje, formirao je u Sv. Križu Začretje veće vlastelinstvo na kojem je uspješno vodio gospodarstvo. Vlastelinstvu je pripojio dobra Šenjugovo i Puhakovec. Šenjugovo, nekoliko kilometara istočno od Začretja, nekad je pripadalo vlastelinstvu Sveti Križ Začretje, ali je prilikom diobe imanja pripalo barunici Antoniji Rauch rođ. grofici Sermage koja je živjela u Stubičkom Golubovcu.
Poslije Drugoga svjetskog rata dvorac se koristio za raznovrsne namjene kao što su kino, osnovna škola, prostor za stanovanje i dr. Godine 2001. dvorac je prešao u privatno vlasništvo i u tijeku je obnova dvorca kao kulturnog i društvenog središta (Institut za informatičke inovacije, kongresni centar i dr.).
 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno