cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Najreprezentativniji je primjer barokne profane arhitekture u Hrvatskom zagorju

Arhitetonska obilježja
Veličinom i arhitektonskom kvalitetom predstavlja vrhunsko dostignuće arhitekture dvoraca u Hrvatskoj. Dvorac u Gornjoj Bistri jednokatna je trokrilna građevina, s tlocrtorn u obliku potkove. Unutrašnjost je organizirana s prostorijama uz vanjska pročelja te arkadno rastvorenim hodnikom u obliku slova U s dvorišne strane. U osovini dvorca je ovalna središnja dvorana, koja zajedno s dvorskom kapelom na završetku zapadnog krila dvorca predstavlja glavni prostorni i arhitektonski akcent građevine. Dvorana i kapela očuvane su u izvornom obliku, što predstavlja rijetkost u arhitekturi dvoraca Hrvatske. Prizemlje i kat povezuju dva stubišta. Jedno veće, reprezentativno, kameno, za vlasnike i goste, a drugo, sporedno, manje, drveno, za poslugu. Prostorije prizemlja svođene su bačvastim, rjeđe češkim svodovima, a na katu prevladavaju koritasti svodovi s ponekim češkim u bočnim krilima. U sobama na prvom katu još su očuvane štukaturne dekoracije.
Ambijentalna kompozicija dvoraca ističe ulazno sjeverozapadno pročelje, u čijoj je osi dug prilazni put koji posljednjih osamdeset metara završava grabovom alejom. Dok je glavno pročelje bogato ukrašeno arhitektonsko-plastičkim dekoracijama, bočna vanjska pročelja su mnogo jednostavnija. Glavno, ulazno sjeverozapadno pročelje raščlanjuje petnaest prozora i tri rizalita. Centralni rizalit, poput polukule s trokutnom atikom na vrhu, nastao je izlaskom središnje dvorane na pročelje i izdvaja se složenošću zidne plastike. U visini prizemlja je portal s grbom obitelji Oršić i upisanom godinom 1773. Pri vrhu središnjeg rizalita je amblem sa dva uspravljena lava i pod krunom prekrižena dva topa. Bočna pročelja raščlanjena su vijencem na dvije etaže, a jednolik ritam daju im samo prozorske osi; na istočnoj strani trinaest, a na zapadnoj jedna manje zbog kapele.
Središnja je dvorana (palača) eliptična. S jedne strane ulazi duboko u hodnik, a s druge strane konveksno izlazi na glavno pročelje dvorca. Dvorana je mnogo viša od ostalih prostorija. Strop završava kupolom koja se uspinje u krovište. Osam otvora u dvorani radijalno su raspoređeni. S po tri otvora dvorana je orijentirana prema glavnom pročelju i hodniku, a u kraćoj osi elipse, jedne nasuprot drugima, nalaze se u visokom reljefu rezbarene vratnice, izvrsna djela umjetničkog obrta. Pod je izveden kao kameni mozaik s medaljonom u središtu.
Zidovi i kupola dvorane oslikani su iluzionističkim slikama mitološkog sadržaja. Na oblacima oslikane kupole sjede Dijana, božica lova i Mjeseca te Apolon, bog Sunca i simbol mladenačke ljepote, a uokolo su likovi muza. U donjem dijelu dvorane glavnu kompoziciju čine kipovi Jupitera, Venere, Dijane i Kronosa, a u gornjem dijelu javljaju se različiti detalji kao dama s lepezom iza balustrade iznad drvenih vratnica. U kupoli je upisana godina 1778., što je vjerojatno doba nastanka zidnih slika nepoznatog autora.
Dvorska kapela opremljena je kvalitetnim rokoko inventarom i slikama iz doba baroka. Pravokutnog je tlocrta, visinom obuhvaća dvije etaže, a završava češkim svodom. U kapelu se ulazi kroz veliki portal u čijem je zaglavnom kamenu uklesana godina 1774., iznad koje je oveći natpis. U krovištu iznad kapele je tornjić. U kapeli su tri oltara - glavni oltar u plitkoj središnjoj niši i dva bočna oltara. Polja iza oltarnih menzi oslikana su oltarnom arhitekturom i figuralikom. Kapela ima lijepo oblikovani rokoko emporij i oratorij, što predstavlja vrijedan rezbarski rad u drvu. Emporijem su se koristili gospodari dvorca za vrijeme mise, a prizemlje je bilo za puk. Na pjevalištu (oratoriju) nalazi se reprezentativno trodjelno raspoređeno rokoko glazbalo koje izgledom podsjeća na orgulje. Glazbalo pripada prvorazrednim djelima domaćih majstora.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno