cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

StilskO obilježje
Dvorac u Gornjoj Stubici je jednokatni barokni dvorac

Arhitetonska obilježja
Tlocrt dvorca je u obliku slova L, a sa srednjovjekovnim kaštelom zatvarao je unutrašnje dvorište. Bočno zapadno krilo s jedanaest prozorskih osi naslanjalo se na stariju građevinu, a od njega se pravokutno nastavlja pročelno, sjeverno krilo sa petnaest prozorskih osi. Oba krila u dvorištu otvorena su arkadama koje prate hodnik s dvorišne strane dvorca. Vanjska pročelja uzduž kojih se nižu prostorije, jednostavna su, ritmizirana prozorima, ugaonom rustikom i minimalnim akcentima.
Na pročelnom krilu je neznatno istaknut rizalit središnje dvorane i ulazni portal, a na zapadnom krilu je elegantni klasicistički trijem s timpanonom i dorskim stupovima iz 19. stoljeća. Prostorije dvorca svođene su u prizemlju bačvastim, a na katu koritastim svodovima. Hodnici završavaju češkim kapama.
U dvorcu je dobro očuvana kapela s iluzionističkim freskama i baroknim oltarom. U lađi je prizemna, a u zoni svetišta prolazi objema etažama. U kapelu se ulazi iz prizemlja, a s hodnika na katu ulazi se na kasnije građeno pjevalište. Prizemni i katni dio kapele završavaju češkim svodovima. Na svodu svetišta naslikana je vještom perspektivom kupola, a na njezinim pandantivima alegorijski su prikazana četiri kontinenta s kostimiranim likovima. Oltar kapele također je oslikan oltarnom arhitekturom, u sredini koje je Sv. Franjo Ksaverski.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno