cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Povijest

Oko 1830. godine dvorac je izgradio barun Josip Vrkljan (Werklein), u doba kada je kao umirovljeni general bio ministar financija Marije Lujze nadvojvotkinje od Parme, i druge žene Napoleonove. O gradnji dvorca nije ništa poznato. General Vrkljan dobro je poznavao sjevernu Italiju, pa je među brojnim vilama, od paladijanskih do neoklasicističkih, mogao naći uzor koji je poslužio za gradnju njegova dvorca. Pretpostavlja se da je dvorac vjerojatno projektirao Bartolomej Felbinger, jedan od najpoznatijih graditelja 19. stoljeća u Zagrebu i okolici. Do ove se pretpostavke došlo budući da su među spisirna dvorca u Velikom Bukovcu pronađeni nacrti dvaju pročelja Januševca s Felbingerovim potpisom. Izvedeno stanje se djelomično razlikuje od tih nacrta, pa neki sumnjaju u Felbingerovo autorstvo.
Desetak godina nakon gradnje graditelj dvorca, general Vrkljan, zapao je u financijske teškoće, pa je odlučio prodati dvorac. U svibnju 1840. godine objavljen je oglas u »Agramer Zeitungu«. U proglasu se spominje dražba Januševca, koja je održana 15. kolovoza 1840. Rezultati dražbe nisu poznati, no 1845. godine dvorac je kupio francuski grof Edgar de Corberon. Kupnjom dvorca preuzeo je i preostale dugove. Prodajom bakrenog lima kojim je dvorac bio pokriven, vratio je dugove. Novi pokrov od drvenih daščica (šindre) bio je loš, često je prokišnjavao, pa su kasniji vlasnici šindru zamijenili limom.
Nakon Corberona Januševec je promijenio još nekoliko vlasnika. Bili su to: njemački grof Dumreicher, vlasnik tvornice u Savskom Marofu, Max Mayer, a između dva rata Manfred Sternberg. Posljednji vlasnik Januševca je uz znatna ulaganja preuredio dvorac i vratio mu njegov raniji sjaj. Namjestio ga je namještajem iz Erdödyeva dvorca u Jastrebarskom.
Za vrijeme Drugoga svjetskog rata u dvorcu je bila smještena vojska koja je prilikom povlačenja 7. i 8. svibnja 1945. minirala dvorac i teško ga oštetila. Ruševina bez krova, stropnih konstrukcija i s jakim oštećenjima konstruktivnih zidova stajala je do 1947. godine kada je započeo rad na obnovi dvorca. Dvorac se obnavljao punih četrdeset godina s kraćim i duljim prekidima. Godine 1989. veći dio dvorca je obnovljen i u njega je smješten dio Državnog arhiva Hrvatske. Obnovu dvorca vodio je sveučilišni profesor arhitekt Zvonimir Vrkljan, potomak generala Vrkljana koji ga je podigao.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno