cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

StilskO obilježje
Dvorac Januševec reprezentativni je klasicistički dvorac

ArhitetonskA obilježjA
Dvorac zajedno s gospodarskim zgradama nasuprot sjevernom, ulaznom pročelju čini ansambl izuzetne umjetničke i spomeničke vrijednosti. Zbog smještaja na padini sjeverno pročelje je jednokatno, a južno dvokatno. Tlocrtna koncepcija dvorca je pravokutnik u sredini kojeg je okrugla dvorana, osnovni motiv dvorca, oko koje se nižu prostorije uzduž svih pročelja. Jednoosna kompozicija počinje gospodarskim zgradama u obliku slova U s bočnim krilima podno šumovitog brijega, a nastavlja se simetričnom vrtnom kompozicijom, s portikom na sjevernom pročelju, ulaznim predvorjem, okruglom dvoranom, južnom dvoranom (nekad blagovaonom), a završava južnom terasom te pogledom u dubinu savske ravnice i na daleko Samoborsko gorje. Pročelja dvorca odaju karakteristični klasicistički red, ali bogate obrade i plastičnosti. U punoj visini najvišega južnog pročelja ističe se altana. Na sjevernom jednostavnom i mirnom pročelju naglašen je istaknuti ulazni portik sa četiri stupa, jakim arhitravom i timpanonom. Plastičnost zapadnom pročelju daje prostrana lođa, a istočnom dvije skupine po tri plitka pilastra.
O izgledu dvorca i posjeda oko 1840. godine najviše saznajemo iz spomenutog oglasa u novinama. Vlastelinstvu Januševec pripadalo je više od pedeset seljačkih kuća, velika bukova i hrastova šuma i mali majur. U gospodarskom sklopu, nasuprot sjevernom pročelju dvorca, bila su dva staklenika, staja za šesnaest konja, staja za rogatu stoku, stanovi vrtlara, mljekara i kočijaša te natkriti prostor za drva. Spomenuti je sklop poslije Drugoga svjetskog rata porušen i raznesen kao građevni materijal.
Dvorac je imao veliku tlocrtnu površinu i brojne prostorije. Zauzimao je prostor oko 40x30 m, dakle oko 1200 m2 tlocrtne površine u jednoj razini. U prostoru namijenjenom podrumu bila su dva vinska podruma i spremište. U prizemlju (razizemlju) nalazilo se osam soba za poslugu, velika kuhinja, smočnica, prostorija za pečenje rakije i prešanje vina te nekoliko spremišta. U visokom prizemlju (prvi kat s južne strane) bilo je četrnaest soba, među kojima su se isticale dvije dvorane, mala kuhinja, prostorija za spremanje vrijednih predmeta i kupaona. Najzanimljivija je bila središnja okrugla dvorana čiji je promjer iznosio više od osam metara, bila je visoka jedanaest metara, a završavala je jakim vijencem i kupolom koju je nosilo osam pilastara. U visini prvoga kata dvorana je imala balkone poput loža, a u jednoj niši bila je dvorska kapela. Druga dvorana, visine dviju etaža, imala je pravokutan oblik, na južnom se pročelju upotrebljavala kao blagovaona s izlaskom na južnu terasu. Visoko prizemlje i kat povezivalo je trokrako stubište smješteno bočno od glavnog ulaza. U središtu dvorca, pokraj okrugle dvorane, bilo je još jedno eliptično stubište koje je povezivalo sve razine od podruma do tavana. Na katu je bio velik broj soba za spavanje otprilike jednake veličine, osim jedne koja je bila nešto veća, i kupaona.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno