cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Perivoj

Potpuno uređen perivoj postojao je još uz Stare dvore, dakle prije izgradnje današnjega dvorca, što se vidi na katastarskoj karti iz 1862. godine. Tada je njegova površina iznosila 4,13 hektara i obuhvaćala ukrasni parterni vrt ispred južnog pročelja dvorca i pejzažni perivoj sjeverno od dvorca na brežuljkastom terenu. Perivoj je bio okružen vinogradima. Izgradnjom novoga dvorca potkraj 19. stoljeća preoblikuje se i perivoj, osobito dekorativni parterni vrt. Jedan gvaš iz 1918. godine prikazuje parterni vrt ispred dvorca koji se razlikuje od onog iz 1862. godine. Bio je to reprezentativni vrtni prostor geometrijskih oblika s cvjetnim nasadima i šišanim grmljem s historicističkim dekorativnim perivojnim elementima.
Dvorcu se prilazilo s juga kroz reprezentativni parterni vrt. Istočni i zapadni rub vrta uobličile su gospodarske zgrade, djelomično i danas očuvane. Zapadno od ukrasnoga ulaznog vrta, koji je istaknut s centralno postavljenim portalom, nalazio se kuhinjski vrt, stazama podijeljen na osam polja. Na sjevernom kraju kuhinjskog vrta, a na granici prema pejzažnom perivoju stajala je oranžerija (staklenik). Iza dvorca, u perivoju pejzažne koncepcije s elementima romantične vrtne arhitekture, nalazilo se jezero. Od vrtne plastike očuvane su samo dvije kamene skulpture (personifikacija godišnjih doba), svojedobno restaurirane, koje se nalaze u dvorištu Zavičajnoga muzeja u Brdovcu.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno