cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Povijest

Na jednom brijegu nalaze se tragovi srednjovjekovnog Lobor-grada koji se spominje 1259. godine kada ga ugarsko-hrvatska kraljica Marija daruje sinu Puchyninovu. Kasnije se mijenjaju razni gospodari - knezovi Celjski, Jan Vitovac, Jakov Sekelj, a 1504. postaje vlasništvo Franje Berislavića, pa napokon Petra Keglevića, hrvatskoga bana od 1537. do 1542. godine.
Napustivši svoj srednjovjekovni Lobor-grad, Keglevići su potkraj 16. ili početkom 17. stoljeća u nizini sjeverozapadno od Zlatara, podigli novi ranobarokni dvorac Lobor. Grof Oskar Keglević, posljednji potomak ove nekad slavne hrvatske obitelji, prodao je 1905. godine dvorac Lobor i ostala dobra u varaždinskoj županiji i preselio se u Zagreb gdje je i umro. Dvorac je kupio neki Židov i preprodao ga. Novi su vlasnici parcelirali posjed i prodavali zemlju seljacima. Godine 1921. u dvorcu su stanovali ruski liječnici izbjeglice. U dvorcu je nakon toga bila bolnica, a zatim je godinama bio prazan. Njegov tadašnji vlasnik Stjepan Kovačić namjeravao ga je srušiti i rasprodati gradevni materijal jer nije mogao naći kupca za dvorac. Među kupcima bila je i država koja je htjela kupiti dvorac za žandarsku vojarnu, ali je Kovačić bio preskup. Danas je dvorac bez namjene jer se dom za stare i nemoćne osobe iselio 2004. godine.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno