cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Ranobarokni dvorac

Arhitetonska obilježja
Dvorac je velikih dimenzija, troetažan, a četiri krila nejednake visine zatvaraju pravokutno unutrašnje dvorište. Sjeverno krilo potječe iz 17. stoljeća i ono je najstarije. Pročelno (južno) i zapadno krilo dograđena su u 18. stoljeću, ne poslije 1760. godine. Na dimnjacima upisane godine 1770. i 1776. podsjećaju da je dvorac uvelike dograđivan. Glavno (južno) krilo sa dvanaest prozorskih osi nosi obilježja zreloga'" baroka s karakterističnom prizemnom rustikorn te pilastrima na rizalitu s bogatim dekoracijama jonskih polukapitela i s girlandama. Altana na ulazu sa četiri para stupova dodana je u doba klasicizma. Pročelja na sjevernoj i istočnoj dvorišnoj strani imaju arkadno rastvorene hodnike s toskanskim stupovima.
U istočnom krilu dvorca nalazi se Kapela sv. Trojstva, prigrađena na bočno dvoetažno krilo u 19. stoljeću. Kapela završava drvenim crnim tornjićem, »čađavim kao prosjak«, kako kaže Matoš. Tornjić kapele podsjeća ga na »kalpak hrvatskog velmože nad odijelom čistog francuskog ili florentinskog kroja«. Svod je oslikan figuralnim prikazom.
Freske s mitološkim scenama bile su uobičajene u dvorcima u 18. stoljeću. U središnjoj dvorani, u palači na katu, očuvana je zidna slika - četveropreg Feba s muzama u kolima.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno