cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Barokni dvorac (kasnobarokni klasicizam)

Arhitetonska obilježja
Od tri krila koja tlocrtno čine slovo U, glavno sjeveroistočno krilo je veće i krovištem nadvisuje mnogo manja i uža bočna krila. Nakon dvorca izgrađena konjušnica i još kasnije izvedene prigradnje bočnim krilima dvorca, zatvaraju s dvorcem unutrašnje dvorište.
Dvorac Oroslavje donje donosi novost u dotadašnjoj baroknoj shemi zagorskih dvoraca. Umjesto hodnika s arkadama na dvorišnoj strani dvorca, kako je to bilo uobičajeno kod ranobaroknih i baroknih dvoraca Hrvatskoga zagorja, u tom se dvorcu krajem baroka hodnik pojavljuje u uzdužnoj osovini glavnog krila i na taj način omogućuje gradnju prostorija s obje strane hodnika. Glavni motiv tlocrta prizemlja je velika veža kojom se dolazi do dvorišta. Stubište, u koje se ulazi vežom, vodi do velikog predvorja odakle se ulazi u središnju dvoranu dvorca na prvom katu. Glavne prostorije dvorca orijentirane su na vanjska pročelja. U unutrašnjosti je nekoliko tipova svodova. Bačvasti svodovi su u prizemlju, češki su u hodniku i veži, a koritasti u sobama na prvom katu.
Pročelja dvorca nose obilježja kasnobaroknog klasicizma. Fasadnu plastiku u prizemlju čine horizontalne trake stilizirane rustike, a na katu ritam pilastara i prozorskih okvira. Glavno pročelje s jedanaest prozorskih osi istaknuto je plitkim rizalitom koji završava trokutnim zabatom, a u prizemlju ga krasi reprezentativni portal. Dvorišna pročelja su jednostavna, samo s razdjelnim vijencem etaža i jednostavnim okvirima prozorskih otvora.
Svod glavne dvorane na katu (tzv. palače) oslikan je zidnim slikama alegorijskog sadržaja, nastalim potkraj 18. stoljeća. U iluzionističkoj arhitektonsko-figurativnoj kompoziciji, unutar rubno naslikane balustrade i blago naoblačenog neba, prepoznajemo grčko-rimske bogove i heroje među kojima je i poletni Merkur. Zidne slike u ostalim sobama na katu i u hodniku nastale su u 19. stoljeću. U glavnoj dvorani očuvana je još posljednja kasnobarokno-klasicistička peć ukrašena cvjetnim i voćnim viticama.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno