cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Kasnobarokni klasicizam

Arhitetonska obilježja
Tlocrt dvorca je u obliku slova U, ali su bočna krila tako kratka da djeluju poput ugaonih rizalita na začelju. Glavno krilo dvorca u obliku je izduljenog pravokutnika s pročeljem prema jugozapadu, ispred kojeg se prostire perivoj. Dvorcu i perivoju pristupalo se nekad dvjesto metara dugom alejom jablana koja je bila postavljena točno u osi glavnog pročelja dvorca. Ispred dvorca pravac aleje prelazio je u elipsu oblikujući najdekorativniji dio perivoja. Cijeli sklop obuhvaćao je, osim dvorca i perivoja, još voćnjak i vrt zapadno (lijevo) od prilazne aleje, oranžeriju u perivoju između vrta i dvorca te gospodarstvo sa šest objekata i ribnjakom.
Tlocrt dvorca zadržava podjelu na pročelni niz prostorija i začelni hodnik. Prizemlje se upotrebljavalo za gospodarstvo, mansardna etaža (drugi kat) djelomično za stanovanje posluge, a u glavnoj etaži prvoga kata bilo je jedanaest velikih soba, od kojih je ona iznad ulaza bila »palača« ili glavna dvorana. Takozvana palača zauzima tri od pet prozora središnjeg rizalita, a visinom obuhvaća i drugi kat te dva mansardna prozora. Prostorije prizemlja su svođene bačvastim i češkim svodovima, a na katu završavaju stropom.
Pročelja dvorca raščlanjena su trakama koje dijele pojedine etaže. Istim trakama oivičeni su i svi prozori. U sredini glavnog pročelja s trinaest prozorskih osi plitko je izbačen središnji rizalit sa pet prozorskih osi na prvom katu, s glavnim ulaznim portalom u sredini i sa širokim trakama stilizirane rustike na bridovima. Mnogo skromnije začelno pročelje u prizemlju je rastvoreno kasnije zazidanim arkadama.
Svršetak Drugoga svjetskog rata dvorac je dočekao neoštećen s kompletnim vrlo vrijednim inventarom. Među zidnim slikama u prostorijama prvog kata najvrednije su bile one u glavnoj dvorani s vedutama i klasicističkom arhitekturom. Osobito su bile lijepe i vrlo kvalitetne visoke valjkaste peći s urnom na vrhu, bečkog porijekla, ukrašene reljefima iz grčke mitologije. Sav pretežno bidermajerski namještaj, slike, knjige, tepisi, skupocjeno posude i brojni drugi sitni inventar dvorca nakon rata je raznesen i uništen.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno