cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Barokni dvorac

Arhitetonska obilježja
Dvorac u Stubičkom Golubovcu po svojim je arhitektonskim obilježjima, prije svega tlocrtnom organizacijom, vrlo sličan onom u obližnjem Oroslavju donjem, izgrađenom prije Golubovca. Dvorac je trokrilan, u obliku slova U, gdje bočna krila omeđuju dvorište okrenuto prema jugoistoku. Tlocrtna okosnica kompozicije dvorca je veža u prizemlju koja prolazi cijelom širinom dvorca, te predvorje sa stubištem i glavna dvorana s altanom na katu. Hodnik u obje etaže ide uzdužnom osovinom glavnoga krila dvorca. Bočna krila su kratka i dvostruko uža od glavnog krila. U jugozapadnom bočnom krilu, prolazeći objema etažama, nalazi se dvorska kapela.
Oblikovanje pročelja nosi duh kasnobaroknog klasicizma. Sva su pročelja oblikavana jednako, a glavno, sjeverozapadno pročelje dobiva središnji rizalit i altanu. Razdjelni vijenac između prizemne i katne etaže te horizontalne i vertikalne lezene stvaraju raster na pročeljima unutar kojeg se nalaze prozori. Troosni rizalit trokutnom atikom nadvisuje glavno pročelje. Rizalitni prozori su veći od ostalih prozora, završavaju trokutnim nadstrešnicama i odijeljeni su medusobno jonskim pilastrima. U širini cijelog rizalita je altana sa četiri para toskanskih stupova. Izgradnjom altane zatvoren je dotadašnji sjeverni ulaz i otvoren novi s dvorišne južne strane s neorenesansnim portalom.
Kaljeve peći dvorca u Stubičkom Golubovcu i danas plijene pozornost, osobito dvije u glavnoj dvorani s kraja 19. stoljeća. Svjetlosive boje su s okruglim medaljonima na kojima su prikazani duhovi zaštitnici - Noć i Dan. Noć je prikazana u liku žene koja nosi dvoje usnule djece, a pokraj njih leti sova. Na medaljonu druge peći duh čuvar ima krila, prosipa cvijeće i u naručju nosi malo dijete s krilima i bakljom nagovještavajući novi dan. Slične peći nalaze se u dvorcu u Lužnici i u palači Vojkffy-Oršić-Rauch u Zagrebu.
Kapela posvećena Sv. Regini i Sv. Maksimilijanu djelo je Regine Drašković i Maksimilijana Vrhovca. Prozori kapele s unutrašnje strane su neogotički i potječu iz biskupova vremena. Strop kapele završava bačvastim svodom. Barokno-klasicistički oltar nosio je dvije slike. Velika (gornja) slika prikazivala je mučenje Sv. Regine, a manja ovalna slika Sv. Maksimilijana. Na ogradi pjevališta nalazi se ploča s tekstom kao uspomena na posvećenje kapele, što je učinio sam biskup Maksimilijan Vrhovac.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno