cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Perivoj

Uz dvorac u Stubičkom Golubovcu početkom 19. stoljeća oblikovan je perivojni prostor koji se danas prostorno i kompozicijski sastoji od dvije cjeline: perivoja oko dvorca i park-šume. Park-šuma je dijelom samonikla šuma hrasta lužnjaka i običnoga graba, a dijelom je to sađena šuma američkog borovca. Gledajući je kao kompoziciju, ona predstavlja neposredni prirodni okvir i oslonac perivoja te povezuje perivoj s okolnim krajolikom. Šuma je činila scenografski istočni zastor Vilinskih poljana odakle su se pružali veličanstveni vidici na Medvednicu i njezine stubičke obronke. Nekadašnje Vilinske poljane (Geisterwiese), zvane još i Mjesečaj, očuvane su većim dijelom i jedna su od bitnih vrijednosti Stubičkog Golubovca.
Perivoj oko dvorca posjeduje obilježja pejzažnih (engleskih) parkovnih prostora. U kompozicijskom pogledu najvredniji je sjeverni dio perivoja koji se ističe visokom vrijednošću estetske kompozicije koju čine vedute iz dvorca na brežuljke sjeverno od perivoja, na pojedinačna drveća i njihove skupine, na travnjake i obližnje šume. Od nekadašnje snažne kolorističke kompozicije perivoja, zbog brojnih egzotičnih vrsta, danas je ostalo vrlo malo. Četinjače, koje su davale akcent svojom tamnom bojom, gotovo su nestale, pa se nekadašnja polikromna kompozicija zbog prevladavanja autohtonog drveća pretvorila u monokromnu. Od preostalih egzotičnih vrsta u perivoju osobito je vrijedan grm sasafrasa (Sassafras officinale) jer je to posljednji primjerak te vrste u perivojima Hrvatskog zagorja, a možda i u Hrvatskoj.
Dvije su faze nastanka perivoja u Stubičkom Golubovcu: prva iz prve polovice i sredine 19. stoljeća, a druga s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Te se dvije faze bitno razlikuju. Kompozicija perivoja prve faze (u Vrhovčevo doba) očuvala se djelomično samo u sjevernom dijelu između ceste i dvorca. Druga faza donijela je značajne promjene u kompoziciji arhitektonskih elemenata perivoja, očuvanih samo u tragovima.
Maksimilijan Vrhovac započeo je uređivati perivoj oko dvorca 1819. godine. U rujnu te godine vrtlar je, prema Vrhovčevu dnevniku, započeo mjeriti vrtove u Stubičkom Golubovcu i Stubičkim Toplicama. Perivoj se uređivao do 1825. godine. Uređivanje voćnjaka i perivoja nadgledao je sam Vrhovac. Dana 21. studenog 1821. posađeno je 240 mladih voćaka, a dva dana kasnije u Golubovec je došao šumarski i vrtni stručnjak Leopold Klingspoegl (poznat po uređenju perivoja Ribnjaku u Zagrebu), donijevši sa sobom 336 sadnica drveća za perivoj. U perivoju je bilo i nekoliko ribnjaka. Jedini poznati prikaz perivoja iz Vrhovčeva doba je onaj na katastarskoj karti iz 1861. godine. Glavni ulaz u perivoj i prilaz dvorcu bio je sa zapada alejom koja je vodila do sjevernog reprezentativnog pročelja dvorca, ispred kojeg je bio vrt s ukrasnim bazenima, cvijećem i grmljem. Cvjetnjak u obliku dviju spirala (vjerojatno ružičnjak) nalazio se ispred južnog pročelja dvorca. Zapadno od dvorca bio je velik vrt podijeljen stazama na pravokutna polja. Sjeverno i južno od vrta prostirao se voćnjak. Južno i istočno od dvorca u Vrhovčevo doba bilo je sedam gospodarskih građevina, četiri zidane i tri drvene.
Vrhovčeva nasljednica Ana Sermage zapustila je vođenje gospodarstva, pa su dvorac i perivoj pomalo gubili dotadašnji sjaj. Obnovivši dvorac i gospodarstvo potkraj 19. stoljeća, Levin Rauch je bitno izmijenio i izgled perivoja koji se takav zadržao sve do sredine 20. stoljeća kada je počeo propadati. Perivoj i okoliš dvorca su u toj drugoj fazi većim dijelom promijenili tlocrtnu kompoziciju. Perivoj je dobio mnoge romantičarske detalje i sadržaje. Nekadašnji vlasnik Wolfgang Christian barun Steeb sjeća se da su od perivojnog inventara postojala četiri kamena barokna stola s klupama različitih oblika, veliki osmerokutni paviljon s arkadama i bakrenim krovom u stilu Luja XVI. (sličan kapeli u Stubičkim Toplicama, porušen nakon 1945.), kuglane, igrališta za kriket, oranžerije i dr.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno