cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Povijest

Davno prije tu je već postojao grad, sjedište drevne varaždinske županije. Ime Varaždin spominje se prvi put 1181. godine u jednom dokumentu u kojem se razgraničuju posjedi zagrebačkog Kaptola u Varaždinskim Toplicama od posjeda varaždinskog župana. Varaždinski plemenski župani stanovali su u staroj tvrđavi (castrum comitis), djelomično kamenoj romaničkoj građevini, koja je postojala možda već potkraj 11, a svakako početkom 12. stoljeća. Od te se tvrđave nije ništa očuvalo. Vrlo rano, već tijekom 12. i 13. stoljeća, uz staru tvrđavu koja je nastala na križanju nekoliko starih cesta, od kojih su neke bile još rimske, razvilo se građansko naselje, u starim spisima zvano Garestin. Ugarsko-hrvatski kralj Andrija II. dodijelio je 1209. godine stanovnicima varoši uz varaždinsku utvrdu status slobodnoga i kraljevskoga grada. Bio je to prvi grad u sjevernoj Hrvatskoj koji je dobio povlastice kraljevskoga grada. Zagreb ih je dobio 1242., a Križevci 1252. godine.
Do kraja 16. stoljeća varaždinski je Stari grad promijenio mnogo vlasnika. Herman II. Celjski dobio je 1397. godine od ugarsko-hrvatskoga kralja Sigismunda Varaždin, a uskoro Zagorje i Čakovec. Nakon smrti Ulricha Celjskog 1456. godine, posljednjeg člana obitelji, grad posjeduje Jan Vitovac, zatim Ivaniš Korvin, od 1504. godine njegova udovica Beatrice Frankopan i njen drugi muž markgrof Juraj Brandenburški, Ludovik Pekry, ugarski palatin Stjepan Bathory (1527.-1531.), barun Ivan Ungnad (1543.-1584.) i naposljetku grofovi Erdödy. Unuka Ivana Ungnada, Ana, udavši se 1585. za hrvatskoga bana Tomu Erdödya, donijela je u miraz varaždinski Stari grad koji je otada pa sve do 1925. godine bio vlasništvo obitelji Erdödy. Darovnicom iz 1607. Godine kralj Rudolf II. imenuje Tomu Erdödya nasljednim kapetanom slobodnoga i kraljevskoga grada Varaždina i nasljednim velikim županom varaždinskim. Erdödyevi su ove visoke časti obnašali sve do 1845. godine. Od 1925. u Starom gradu je muzej Varaždina.
Varaždin postaje u 16. stoljeću, s postojećom feudalnom tvrđavom, jedna od najvažnijih utvrda u sustavu fortifikacije za obranu Europe od Turaka. Zbog toga Varaždin postaje sjedište generalata Hrvatsko-slavonske krajine. Dominantan strateški i vojnopolitički položaj Varaždin je imao do 17. stoljeća, kada sjedište generalata preuzima Koprivnica, a strateško težište se premješta u Međimurje i Slavoniju. Od 1608. godine umjesto vojnog sjedišta Varaždin se razvija kao središte varaždinske županije. U razdoblju od 1756. do 1776. godine Varaždin je prijestolnica Hrvatske, sve do katastrofalnog požara kada ban, uprava i vlastela odlaze ponovno u Zagreb.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno