cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Barokno-klasicistički dvorac

Arhitetonska obilježja
Dvorac je jednokatni, vrlo izduženog tlocrta s dva kratka bočna krila.
U prizemlju je bilo osam soba, četiri manje prostorije i kuhinja, a na katu se nalazilo dvanaest soba za stanovanje u koje se ulazilo iz dugačkoga svođenog hodnika uzduž zapadnog pročelja. U unutrašnjosti je očuvan samo kamin u lovačkoj sobi i ponegdje štukaturom ukrašeni stropovi. Glavnim (istočnim) pročeljem dvorac je okrenut dekorativnom parternom vrtu, a glavni je ulaz s dvorišne (zapadne) strane. Longitudinalu istočnog pročelja ističe devetnaest prozorskih osi. Prizemlje je od kata odijeljeno profiliranim vijencem. Prozori na katu imaju u žbuci izvedene barokne okvire, a oni u prizemlju su unutar slijepih arkada. Sredina istočnog pročelja obilježena je kamenim portalom iznad kojeg je mali balkon na kojeg se izlazi iz glavnog salona. Akcent zapadnog pročelja je središnji rizalit čiji središnji dio poput malog krila izlazi u dvorište. U tom središnjem krilu nalazi se na prvom katu lovačka soba, a prizemlje je arkadno otvoreno i obilježava ulaz. Na zabatu središnjeg krila, točno iznad ulaza, nalazi se grb obitelji Drašković sa devet polja, što je prava heraldička vrijednost.
Sklop dvorca i okolnih gospodarskih zgrada pokazuje nekoliko građevnih etapa. U produžetku južnoga bočnog krila dvorca dograđeno je kasnije krilo u sredini kojeg je podignuta kapela čija apsida izlazi izvan linije južnog pročelja. Kapelu je 1878. Godine oslikao J. Brolo. Ona je danas bez inventara i zidnih slika. Nasuprot zapadnome pročelju dvorca nalazi se velika gospodarska zgrada s nadsvođenom konjušnicom za 24 konja u prizemlju te žitnicom na katu, nastala u isto doba kada i dvorac. U sklopu dobro uređenoga gospodarstva bila je još drvena kuća pokrivena šindrom, a upotrebljavala se za smještaj alata, oruđa i lovnog pribora, velika štala za više od stotinu grla blaga, drvena žitnica, sušionica sira i mesa te ostale pomoćne zgrade.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno