cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
 

Građevina

Stilsko obilježje
Renesansno-ranobarokni dvorac-kaštel

Arhitetonska obilježja
Dvorac je četverokrilna građevina s dvorištem u sredini koje je omeđeno arkadno rastvorenim dvorišnim fasadama četiriju krila. Od četiri valjkaste kule na uglovima dvije su u potpunosti očuvane, dok su preostale dvije pronađene u razini temelja. Krovište četiriju krila je dvoslivno, dok kule imaju krovove u obliku stožaca. Prostorni koncept zasniva se na prostorijama u nizu koje s dvorišne strane prati hodnik. Prostorije su uglavnom presvedene bačvastim svodovima sa susvodnicama dok se u hodnicima koriste križni svodovi. Vanjski zidni plašt, kako krila tako i ugaonih kula, plošno je obrađen, ritmiziran je prozorskim otvorima bez arhitektonske plastike.
Dvorac je u vrlo lošem stanju: oštećeni su pokrov i dijelom konstrukcija krovišta, a krov nad stubištem je urušen. Također je urušen dio unutrašnje međukatne konstrukcije, oštećena je stolarija prozora i krovna limarija, a cijeli je dvorac izložen utjecaju atmosferilija. Potrebna je žurna građevna sanacija građevine, poglavito krovišta, dijela podruma i obodnog ziđa.

 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno