cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
Veliki Tabor
Veliki Tabor

Podnaziv dvorca:

Dvorac Ratkaj

Vlasnik/korisnik:

Republika Hrvatska

Stoljeće nastanka:

XV.

Naselje:

Hum Košnički

Općina:

Desinić

Županija:

Krapinsko-zagorska

Otvoren za posjetitelje:

Da

Tip dvorca:

Dvorac zatvorena tlocrta s četiri krila, odnosno s perimetrom ograde i unutrašnjim dvorištem

Perivoj:

Ne
Kratki opis:
Veliki Tabor na 333 mmetara nadmorske visine već stoljećima bdije nad Hrvatskim zagorjem. Nekada, u davno srednjovjekovno i renesansno doba, bio je najzapadnija točka fortifikacijskog sustava koji se rasprostirao do istočnih obronaka Ivanščice, a obuhvaćao je i utvrđenja: Mali Tabor, Kostelgrad, Goricu, Cesargrad, Lobor-grad, Oštrc, Pustu Belu, Milengrad, Greben-grad i Konjščinu. Danas se s njegovih kula na zapadnom rubu Hrvatskoga zagorja pružaju veličanstveni vidici prema jugu preko Cesargradske gore čak do Medvednice, na zapadu preko Ivanščice na daleku i maglovitu dravsku i mađarsku ravnicu ili pak duboko u Štajersku. A u prvom planu pogled seže na pitome zagorske brežuljke Desinićke gore, Kunagore, Kostelske gore i Vinagore, zapadnoga Hrvatskog zagorja.
Veliki Tabor, prvorazredni spomenik najviše kategorije, jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u nas i predstavnik fortifikacijske arhitekture kasnoga srednjeg vijeka. Od svih dvoraca Hrvatskoga zagorja upravo Veliki Tabor izaziva najviše emocija i najbolje nas odvodi u tajanstvenu feudalnu prošlost. "Stoji i blješti i danas, pričinja se izdaleka, kao da je on još živ, da nam donosi cio život minulih dana, priviđa se, kao da će nas tuž stara vlastela vedro dočekati... Ali sve je to tek priviđenje."  Impresionira monumentalnošću, ljepotom i postojanošću, iako već dva stoljeća nema pravih gospodara.
 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno