cheap air jordans uk cheap mont blanc pens hollister outlet uk adidas jeremy scott uk hollister outlet cheap air jordans gucci belts uk nike shox uk cheap nike air max 90 gucci belt uk

Hrvatski dvorci
 
HR | EN
 
 
Oroslavje Donje
Oroslavje Donje

Podnaziv dvorca:

Dvorac Vojković-Vojkffy

Vlasnik/korisnik:

--

Stoljeće nastanka:

XVIII.

Godina nastanka:

1770.-1790.

Naselje:

Oroslavje

Općina:

Oroslavje

Županija:

Krapinsko-zagorska

Otvoren za posjetitelje:

Ne

Tip dvorca:

Dvorac zatvorena tlocrta s četiri krila, odnosno s perimetrom ograde i unutrašnjim dvorištem

Perivoj:

Da
Kratki opis:
Malobrojna su naselja u Hrvatskom zagorju imala dva dvorca. Takvo je, primjerice, bilo naselje Bela u kojem se jedan pokraj drugog nalaze dva dvorca, jedan iz 17, a drugi iz 18. stoljeća, a pripadali su istoj obitelji. U Oroslavju su se također nalazila dva dvorca, međusobno udaljena tristo metara. Njihovi barokni portali, koji su obilježavali ulaze u dvorski perivoj, krajnje su točke današnjega središta naselja. Dvorci nisu pripadali istim vlasnicima, a i nastali su u različito vrijeme. Stariji dvorac, smješten južnije, koji je izgorio i od kojeg je ostao perivoj s ulaznim baroknim portalom, nazvan je Oroslavje gornje. Sjevernije se nalazio dvorac Vojkovića, Oroslavje donje.
Dvorac je građen potkraj 18. stoljeća između 1770. i 1790. godine. Trajna namjena nije mu osigurana. Nakon što se iz njega iselila zdravstvena stanica krajem 1980-ih godina dvorac je prazan i jako oštećen uslijed nebrige i neodržavanja.
 
Vi ste:
vlasnik/ca dvorca
potencijalni kupac
planiram posjet nekom dvorcu
generalno zainteresiran/a za temu dvoraca
ovdje sasvim slučajno